Co wrzucamy do cybucha.

Co wrzucamy do cybucha.

Nabijanie fajki wodnej jest za ka偶dym razem przygod膮, pe艂nym zaciekawienia wyczekiwaniem jaki b臋dzie smak sesji, zar贸wno dla tych, kt贸rzy przygotowuj膮 cybuch ka偶dego dnia, jak i tych, co zda膰 si臋 musz膮 na kunszt profesjonalisty zamawiaj膮c shish臋 okazjonalnie w lokalu. Wachlarz sposob贸w na urozmaicenie palenia jest tak niesamowicie bogaty, 偶e w艂a艣ciwie mo偶na by codziennie prze偶ywa膰 inne do艣wiadczenie i nigdy nie wyczerpa膰 mo偶liwo艣ci. Skupmy si臋 wi臋c na tym, co trafia do cybucha i odpowiada za najwa偶niejsze w tym przypadku wra偶enia smakowe. Istnieje szeroki wyb贸r przer贸偶nych substancji, kt贸re mo偶na 艂膮czy膰, zatem nie trzeba ogranicza膰 si臋 do tradycyjnego tytoniu. Domieszki smakowe bez w膮tpienia wzbogac膮 ka偶d膮 sesj臋, lecz nale偶y wzi膮膰 pod uwag臋 zalety, jak r贸wnie偶 minusy ka偶dego rozwi膮zania.

 

Tyto艅

Najpopularniejszym wk艂adem do shishy jest oczywi艣cie dedykowany tyto艅, kt贸ry jest mieszank膮 li艣ci tytoniu szlachetnego, gliceryny oraz aromat贸w smakowo 鈥 zapachowych. Najbardziej rozpowszechniona odmiana to tyto艅 golden virginia o niskiej zawarto艣ci nikotyny i 艂agodnym smaku, w sam raz dla pal膮cych, kt贸rzy od sesji oczekuj膮 przede wszystkim dozna艅 w smaku i zapachu. Innym znanym gatunkiem jest burley, nazywany r贸wnie偶 ciemnym tytoniem w nawi膮zaniu do ciemnobr膮zowej wr臋cz czarnej barwy. Poddaje si臋 go specjalnej obr贸bce, maj膮cej na celu uzyskanie jak najwy偶szego poziomu nikotyny, jest zatem przeznaczony dla poszukuj膮cych tak zwanego 鈥瀊uzzu鈥, czyli nikotynowego uderzenia do g艂owy. Finalnie o w艂a艣ciwo艣ciach tytoniu decyduje wiele czynnik贸w, przede wszystkim warunki uprawy, selekcja li艣ci oraz obr贸bka cieplna. Spos贸b, w jaki poddaje si臋 on pra偶eniu, jego smak, intensywno艣膰 oraz czas palenia zale偶膮 od przebiegu proces贸w na poszczeg贸lnych etapach produkcji, dlatego tyto艅 ka偶dej firmy r贸偶ni si臋 od innych.

 

Pasty

Drug膮 najcz臋艣ciej stosowan膮 substancj膮 do palenia w shishy jest pasta. Najbardziej znane spo艣r贸d dost臋pnych na rynku s膮 wyroby dw贸ch niemieckich firm 鈥 True Cloudz oraz Hookah Squeeze, kt贸re r贸偶ni膮 si臋 aromatami i struktur膮. Zasadniczo jest to mieszanina gliceryny i aromat贸w smakowo 鈥 zapachowych, czyli tak, jakby z tradycyjnej mieszanki wyeliminowano tyto艅. Gliceryna jest sk艂adnikiem, kt贸ry w g艂贸wnej mierze odpowiada za wytwarzanie dymu, z racji czego pal膮c past臋 do shishy uzyskujemy bardzo d艂ug膮 sesj臋 z obfito艣ci膮 dymu i smaku, nie doznaj膮c przy tym nikotynowego oszo艂omienia. Przypomina to nieco spo偶ywanie piwa bezalkoholowego 鈥 posiada niby smak piwa, ale przez brak alkoholu nie wp艂ywa zbytnio na samopoczucie. Z tego powodu rekomendujemy mieszanie pasty z tytoniem. W ten spos贸b zachowujemy nikotynow膮 moc mieszanki, zwi臋kszaj膮c zarazem wydzielanie dymu oraz intensywno艣膰 aromatu dzi臋ki obecno艣ci pasty. Kluczowe jest takie dobranie smak贸w obu sk艂adnik贸w i ich proporcji, aby otrzyma膰 mieszank臋 o satysfakcjonuj膮cym smaku, kt贸ry nie oka偶e si臋 bli偶ej nieokre艣lony i nu偶膮cy, i nikotynowej mocy. By je po艂膮czy膰 smarujemy 艂o偶e cybucha past膮, a na wierzchu uk艂adamy tyto艅. Dla os贸b, kt贸re nie oczekuj膮 od shishy tytoniowego kopa, ale lubi膮 poczu膰 tych kilka procent niczym w radlerze, takie zestawienie b臋dzie z艂otym 艣rodkiem.

 

Kamyczki i 偶elki

Innym sposobem nape艂nienia cybucha jest zastosowanie kamyczk贸w b膮d藕 偶elk贸w do shishy. Najwi臋ksz膮 popularno艣ci膮 ciesz膮 si臋 kamyki firmy Ice Rockz, dost臋pne w wielu zr贸偶nicowanych smakach i stosunkowo niewysokiej cenie. S膮 to granulki o nieregularnym kszta艂cie na bazie ch艂onnego materia艂u absorbuj膮cego gliceryn臋 i aromaty smakowo 鈥 zapachowe, tak wi臋c sk艂adem przypominaj膮 past臋. Palenie przy u偶yciu fajki wodnej polega na odparowaniu melasy z kamyczk贸w, po czym nale偶y je wymieni膰 na 艣wie偶e. Czas trwania jednej sesji to oko艂o 20 minut, dlatego optymalnym sposobem podgrzewania cybucha jest zastosowanie nak艂adki HMS, co usprawni proces wymiany jego zawarto艣ci. Odczuwalne efekty palenia kamyk贸w do shishy s膮 por贸wnywalne do palenia pasty, tyle 偶e uzyskiwany smak, mimo swej intensywno艣ci, zdaje si臋 by膰 pozbawiony charakterystycznej g艂臋bi.

 

Herbale

Bardzo popularnym, zw艂aszcza w Stanach Zjednoczonych, substytutem tytoniu do shishy s膮 herbale, kt贸rych fundament stanowi膮 li艣cie trawy cytrynowej. Nie zawieraj膮 one nikotyny, ale posiadaj膮 w艂a艣ciwo艣ci wspomagaj膮ce odparowanie melasy. Procesy zachodz膮ce podczas pra偶enia herbali s膮 niemal identyczne jak w przypadku tytoniu, w艂膮cznie z wydobyciem g艂臋bi smaku i aromatu. Mimo swoich zalet ten spos贸b palenia shishy nie znalaz艂 uznania w kulturze europejskiej, dlatego mi艂o艣nicy fajki wodnej, kt贸rzy stroni膮 od nikotyny, musz膮 si臋 zadowoli膰 alternatyw膮 dla tytoniu w postaci past i kamyczk贸w.

 

Cho膰 dynamicznie rozwijaj膮ca si臋 bran偶a shishowa oferuje r贸偶norodno艣膰 sposob贸w nabijania fajki wodnej, to najpopularniejszym z nich jest wci膮偶 tyto艅 do shishy. Jest to tendencja por贸wnywalna do spo偶ywania alkoholu, przecie偶 spotkania przy piwach 0% nale偶膮 do rzadko艣ci. Tyto艅, odpowiednio przygotowany przez shishamastera, podczas palenia powoduje rozlu藕nienie, silne doznania smakowe i zapachowe oraz, oczywi艣cie, uczucie przyjemno艣ci z dzielenia tej chwili z innymi lud藕mi. Aby zintensyfikowa膰 smak oraz ilo艣膰 dymu mo偶emy si臋gn膮膰 po inny tyto艅, kt贸ry b臋dzie odpowiada艂 naszym wymaganiom albo doda膰 pasty do shishy, co dodatkowo wzbogaci aromat. Warto znale藕膰 w艂asn膮 drog臋.