Jak rozpalić fajkę wodną? Poradnik ogólny.

Jak rozpalić fajkę wodną? Poradnik ogólny.

Zapraszamy też do naszego filmiku na instagramie: https://www.instagram.com/tv/CGXcEUxp3Ku/

Do rozpalenia fajki wodnej / shishy / sziszy potrzebujemy:

  1. Shishę, czyli korpus z dzbanem
  2. Cybuch, najlepiej z nakładką np. Kaloud, Badcha lub folią aluminiową
  3. Wąż z ustnikiem
  4. Tytoń do shishy lub inne produkty przystosowane do palenia w shishy
  5. Węgielki do shishy
  6. Szpikulec do układania tytoniu i robienia dziurek w folii, może być wykałaczka, szczypce do węgielków.
  1. Nalewamy wodę do dzbana

Napełniamy dzban wodą do momentu, aż rurka zanurzeniowa korpusu będzie zanurzona na ok 1-2 cm. Gdy rurka będzie niewystarczająco zanurzona, dym będzie się za krótko filtrował i smak shishy będzie niepoprawny, z kolei gdy wlejemy za dużo wody, bąbelki wytwarzane podczas palenia będą podchodziły nam pod adaptery węża i będziemy nim zaciągać wodę, a bulgotanie będzie niszczyć gromadzony w nim dym.

  1. Montaż korpusu i węża

Wkręcamy albo wciskamy korpus z talerzykiem w dzban (w zależności od tego jaki jest między nimi typ połączenia). Wąż z ustnikiem wciskamy w adapter węża. Sprawdzamy czy shisha jest szczelna – w tym celu bierzemy ustnik do ręki i zaciągamy się przez niego, jednocześnie zatykając ręką adapter na cybuch. Jeśli nie możemy się zaciągnąć, oznacza to, że cała shisha razem z wężem i ustnikiem nie posiada nieszczelności i jest sprawna do palenia. Następnie dmuchamy w węża, również zatykając adapter na cybuch, sprawdzając, czy odpowietrznik działa poprawnie i przepuszcza wydychane powietrze.

  1. Rozpalanie węgielków

Do palenia shishy będziemy potrzebować od 2 do 4 węgielków. W przypadku palenia na folii aluminiowej i nakładki typu Badcha optymalnie jest użyć trzech, a w przypadku nakładki Kaloud – dwóch albo trzech. Do ich rozpalenia możemy użyć kuchenki gazowej albo najlepiej specjalnej rozpalarki do węgielków. Rozpalamy je tak, by opary z węgielków podczas rozpalania miały ujście na zewnątrz – wydobywają się wtedy duże ilości tlenku węgla, który jest dla nas szkodliwy. Węgielki rozpalamy do momentu, aż wszystkie ich ścianki zrobią się czerwone, ewentualnie pokryją się popiołem.

  1. Nabijanie cybucha

Ten punkt zostanie szerzej poruszony w oddzielnym artykule. W skrócie: staramy się nabić cybuch tytoniem luźno, nie przekraczając górnej krawędzi cybucha, najlepiej w taki sposób, by między tytoniem a nałożoną na cybuch folią aluminiową albo nakładką na węgielki było 1-2 mm przerwy. Gdy damy za dużo tytoniu, przyklei się on do folii i przypali, psując nam smak całej sesji, z kolei gdy damy go za mało, nie wyciągniemy z shishy całej jej mocy smakowej i dymnej. Następnie na cybuch nakładamy dobrze napiętą, złożoną z dwóch warstw folię aluminiową, szczelnie przymocowujemy ją do cybucha i cienkim narzędziem, np. wykałaczką lub specjalnym pokerem robimy w niej niewielkie otwory, którymi ciepłe powietrze od węgielków dostaje się do wypełnionego tytoniem cybucha. Wygodniejszym i bardziej praktycznym od folii rozwiązaniem jest specjalna, zakładana na cybuch nakładka na węgle – w zależności od rodzaju cybucha jakiego używamy, właściwe będą nakładki typu Kaloud Lotus 1+ albo typu Badcha, np. Dschinni Vulcan 2.0. Tak czy inaczej, gotowy, nabity cybuch nakładamy na adapter cybucha na uszczelkę.

  1. Rozpalanie shishy

Kładziemy rozżarzone węgielki na folię aluminiową albo do nakładki i czekamy od 5 do 10 minut na samoczynne rozgrzanie się cybucha. Możemy dotknąć dwoma palcami od spodu cybucha żeby sprawdzić, czy jest już ciepły. Następnie nie spiesząc się zaczynamy zaciągać się przez ustnik i powoli wprowadzamy gorące powietrze do cybucha. Po około 10-20 zaciągnięciach i 2 minutach rozpalania shisha powinna być już gotowa do palenia.